The National Park Service along with Anderson Burton, RRM Design Group, park and government officials, tribal leaders and the community celebrated a ribbon cutting ceremony on Wednesday, April 11, 2012 for the new visitor contact station at Pinnacles National Monument. The ceremony included an address by Congressman Sam Farr, a condor presentation, a geology talk and green technology tours.

The National Park Service hired RRM Design Group as part of the design-build team with Anderson Burton Construction to provide new facilities for the west entrance of the Pinnacles National Monument, including the entry station, visitor contact station, maintenance building, visitor parking area and educational exhibits. Photovoltaic panels were installed on buildings along with on-site well and waste treatment to take this project completely off the grid from a utilities standpoint. A new dormitory building and two duplexes for permanent and seasonal rangers were also part of the project. This project is targeting LEED Platinum certification and uses many sustainable design strategies to minimize construction and operational impacts to this treasured national resource.